Leonberger misstagen för björn i Norge

Hundägaren Marit i Norge har en stor Leonberger som flera gånger har misstagits för en björn när hon är ute och promenerar med hunden i skogen, i Oslo. En Leonberger kan bli upp till 80 cm lång (i mankhöjd) och väga närmare 70 kg – vilket gör dem till en av de största hundraserna.

De brukar jämföras med Lejon

Utseendemässigt brukar Leonbergers oftare bli jämförda med lejon än med björnar men på avstånd kan man förstå att folk tar miste. Att möta en fullvuxen Leonberger i skogen kan göra att man ryggar tillbaka, särskilt om man får se den på håll framifrån när den luftar sin långa tunga. När man ser den på bild i skogen är det kanske inte så konstigt att andra trott att de mött en björn.

Hundägaren Marit, 57, arbetar vanligtvis som psykoterapeut och säger i en intervju med den engelska tidskriften Dailymail att hennes hund är en vänlig bjässe som är jättesnäll mot både hundar och människor. Hunden älskar att ta promenader i skogen och även att simma i den närliggande sjön.

Leonbergers är snälla, lugna hundar

Hundrasen Leonberger är känd för att vara snälla och lugna hundar som trivs utmärkt som familjehund. Det är en tysk hundras som avlades fram under 1800-talet, med syftet att skapa en kraftig och kompakt hund som såg ut som en lejon. Rasen är uppskattad för sin styrka, skönhet och intelligens. Det är inte speciellt vanligt att ha en Leonberger som hund men rasen växer i popularitet runtom i världen.

Även om de är stora så kräver de inte speciellt mycket träning och rörelse, men bör ändå gå på långa promenader för att hålla sig friska och starka. För att inte skrämma slag på andra friluftsmänniskor i skogen är det som hundägare klokt att hålla den kopplad om man vet eller tror att man inte är ensam.

Lämna en kommentar

Leonberger misstagen för björn i Norge