New York förbjuder stora hundar på tunnelbanan

I New York får man inte längre ta med sig sin hund på tunnelbanan om den inte transporteras i en väska. Rent praktiskt innebär det att stora hundar inte längre får tas med på tunnelbanan, med undantag för assistanshundar.

Stackars hund i väska?

En kritik mot lagstiftningen är att den påverkar hundraser ojämlikt; en Chihuahua kan enkelt transporteras i en väska, medan det är mycket mer svårt för en stor hund. Samtidigt är det förståeligt att New York vill skapa en säkrare miljö på tunnelbanan, och kanske ger detta förbud hundägare anledning att lägga mer tid på träning och socialisering av sin hund. Det finns även andra alternativ till tunnelbanan, som buss och taxibilar.

Vissa menar att det inte alls är ett förbud mot stora hundar eftersom att man får transportera dem i en väska. Problemet är att stora hundar som Leonberger kan väga upp till 75 kg och bli nästan 80 cm höga; att ta med en Leonberger på tunnelbanan innebär därmed att det blir ett rejält träningspass även för den extremt vältränade.

Lagen har dock inte stoppat vissa hundägare från att transportera relativt stora hundar i allt från ikea-påsar till ryggsäckar, och det är inte alltför ovanligt att se en stackars hund vara nerpackad i en allt för liten väska.

Efterfrågan på hunddagis är stor i New York

På grund av lagstiftningen är efterfrågan på hunddagis stor då man inte kan ta med hunden till kontoret (om man tar tunnelbanan). Ett hunddagis ger också en social miljö för hunden, som kan vara viktig om man jobbar långa dagar eller bor i en mindre lägenhet.

Men smakar det så kostar det, att sätta sin hund på hunddagis i New York kostar ca 7500 kr i månaden, vilket gör att människor med en vanlig lön inte har den möjligheten.

Lämna en kommentar

New York förbjuder stora hundar på tunnelbanan